Nem sok embert ismerek, aki a boltban vásárolt desszert majszolgatása közben azon morfondírozik, hogy lehetne ezt házilag elkészíteni. Nem sokat, összesen egyet, Attilát. Akinek a minap vaníliás karika adott ihletet. Ma meg is csináltuk egy Nosaly-s recept alapján. Na jó, nem lett pont olyan, mint a bolti - hanem jobb :D - de mindenképpen érdemes nekifutni!
Vaníliás karika
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 2 cs vaníliás cukor
- csipet só
- fél citrom reszelt héja
- 25 dkg margarin
- 2 tojássárgája
- 1/2 kk szódabikarbóna
Elkészítés:
A sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromhéjat és a
szódabikarbónát elkeverjük a lisztben, majd belemorzsoljuk a margarint,
és a tojások sárgáit hozzáadva, összegyúrjuk. Hűtőbe tesszük fél órára, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni.
A hűtőből kivéve, lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk,
és 6-7 mm vastagra kisnyújtjuk. 6 cm átmérőjű szaggatóval vagy pohárral
kiszaggatjuk, közepüket is kiszúrjuk (ha nincs ilyen formájú szaggatónk,
megteszi egy kisebb kupak is), majd sütőpapírral bélelt tepsibe
tesszük, és kb. 10 perc alatt megsütjük.
Míg hűlnek, elkészítjük a csokimázat: a darabokra tördelt csokoládét
gőz fölött vagy mikróban felolvasztjuk az olajjal, és alaposan
összekeverjük.
A kihűlt karikákat félig belemártjuk a csokiba, az aljáról a
felesleget lehúzzuk az edény szélén, majd rácsra vagy sütőpapírra tesszük. Ha teljesen
megkötött a csoki, nagyon könnyen le tudjuk választani a papírról.
(Kieg1.: a tojás fehérjére nincs szükség a recept alapján. Abból lett egy kis adag kókuszcsók: tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, ízlés szerint cukrot és kókuszt keverünk hozzá, a masszából halmokat pakolunk a sütőpapírra, és előmelegített sütőben, légkeveréses üzemmódban 10perc alatt halványpirulósra sütjük. Ha kihűlt, iszonyú édes, közepesen ragacsos, viszont kókuszfüggőknek mennyei édességet kapunk. Nem szép, de megéri azt a 15percet, amit összesen rá kell szánni :D)
(Kieg2.: mi kevés csokit csináltunk - viszont így meg lett 4 db lyukas közepű
ischlerünk is, mert a maradékokat lekvárral ragasztottuk össze.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése