2013. október 17., csütörtök

Mézeskalács

Bár a szüleimnél sosem volt hagyomány (sőt, szerintem most sem szeretik, csak udvariasságból kóstolják meg a művemet :D), nekem akkor sincs karácsony mézeskalács nélkül. Próbáltam több receptet is, és bár volt ígéretes, azt hiszem, a tavalyi lesz a befutó nálam. 

Mézeskalács
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1 ek szódabikarbóna
- 15 dkg cukor
- mézes fűszerkeverék (vagy karácsonyi hangulatú fűszerek a saját ízlésünk szerint)
- csipet só
- 10 dkg margarin
- 30 dkg méz
- 3 db tojás
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat elkeverjük egy tálban, belereszeljük a margarint, és kicsit elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a mézet, valamint 1 egész tojást és 2 tojássárgáját, és jól összedolgozzuk a tésztát.
Kis időre hűtőbe tesszük pihenni (hogy lehűljön, és könnyebb legyen vele dolgozni), majd lisztezett nyújtódeszkán 2 mm vékonyra nyújtjuk. Sütiformával kiszaggatjuk vagy kézzel vicces figurákat készítünk (idő és lelki alkat kérdése :D), ezeket sütőpapírral bélelt tepsiben, közepes lángon 7-10 percig sütjük. 
Ha kihűlt, dobozba zárjuk egy félbevágott almával, és 1 nap alatt megpuhul. Díszíteni is ez után érdemes (cukormáz, boltban kapható, gyorsan kikeverhető vagy eleve tubusos dekormázak, darált dió, mák, szórócukor, dekorgyöngy, smarties, aszalt gyümölcs, bárakármi)

Cukormáz:
2 tojásfehérjét (úgy is marad a mézeskalács hozzávalóiból :D), 20 dkg cukorral és 2 kk citromlével (esetleg ecettel) nagyon alaposan  kikeverünk, hogy ne legyen folyós.


Fenti hozzávalókból vállalható mennyiség készül - viszont már nem volt időm díszíteni őket. Na, majd legközelebb :D



Ez pedig Szitak receptje (http://muszaka.blogspot.hu/search/label/m%C3%A9zeskal%C3%A1cs) alapján készült, pár éve:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése