Barátnőmék nemrég meglátogattak. Valami egyszerűt de finomat szerettem volna főzni, egy laktató levest, utána valami édesség. Találtam egy érdekesnek tűnő croissant receptet - eredetileg mogyorókrémmel, de az nincs itthon, így lekvárral töltöttem a tésztát (amit súlykontroll céllal részben teljes kiőrlésű liszttel csináltam).
Jó lett, nagyon is, épp csak egyáltalán nem croissant - hanem a buktára hasonlít ízben :)
Lekváros bukta-croissant
Hozzávalók:
- 1 cs porélesztő
- 80 ml tej
- 300 g liszt (fele-fele arányban fehér ér teljes kiőrlésű)
- 50 g cukor
- 2 db tojás
- 80 g olvasztott vaj
- 1 kk só
- töltelékként lekvár (a savanykás finomabb, a piros meg mutatósabb)
Elkészítés:
A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, és hozzáadjuk a nagy tálba kimért liszthez. Ezután beletesszük a többi hozzávalót, és gyorsan összedolgozzuk.
Kb 20perc pihenő után a tésztát az edényben átgyúrjuk, majd lisztes deszkán kinyújtjuk, kb 2-3 mm vastagra. Innen két út vezet:
- vagy kör alakú lett a tészta, ekkor 12cikkre vágjuk (mint a tortát), a cikkek vastagabbik felére 1-1 kanál lekvárt teszünk, és óvatosan feltekerjük, kifli formára görbítjük.
- vagy négyzet alakúra nyújtottuk, ekkor a tésztáét téglalapokra vágjuk, és a közepén töltjük, hengereket formázunk belőlük.
A töltött tésztát sütőpapíros tepsire tesszük (kiflikéket egymástól messzebb, buktákat szorosan egymás mellé) és pihentetjük még kb 20percet. Sütés előtt tojásfehérjével, cukros tejjel megkenjük a tetejét, és előmelegített sütőben, 180 fokon, 20percig sütjük.
Legközelebb nem tekergetem, hanem buktaformára sütöm :
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése