Igazából szeretem a lángost (jó fokhagymásan, sajtosan, tejfölösen), csak a piacos - strandos verziótól mindig beteg vagyok, pedig maximum a felét tudom megenni. Viszont mióta anyukám megtalálta a kímélő lángos receptjét, csak akkor van baj, ha egymás után beburkolok kettőt :)
Bögrés lángos (innen)
Hozzávalók:
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
- 5 bögre liszt
- 1 csomag porélesztő
- 3-4 dl joghurt
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- 5 bögre liszt
- 1 csomag porélesztő
- 3-4 dl joghurt
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
Kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt, az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. Ha az élesztő teljesen feloldódott, az is mehet a tálba. Egy villával nagyjából összeállítjuk a tésztát, majd kézzel összegyúrjuk. Meleg helyen hagyjuk megkelni (15-20 perc).
Ha a tészta megkelt, kb öklömnyi bucikat szaggatunk belőle, kicsit meggömbölyítjük őket, majd hagyjuk őket ismét kelni, míg fel nem dagadnak (15-20 perc).
Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk. Egy
lapos tányért bekenünk étolajjal, majd beleteszünk egy bucit,
széthúzgáljuk (laposra, hogy vékony legyen sütés után is), és már mehet is a forró olajba, ahol
mindkét oldalát aranyszínűre sütjük (1-2 perc).
Lángos Lyltől
Hozzávalók:
- 6 dl tej
- 1 cs élesztő
- cukor
- 1 kg liszt
- 1 kis doboz tejföl
- só
Elkészítés:
Egy nagy tálba tesszük a lisztet és a sót, hozzáadjuk a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, kicsit összekeverjük, majd beletesszük a többi hozzávalót is, és jól összegyúrjuk. A tésztát pihentetjük: fél órát szobahőmérsékleten, fél órát hűtőben.
Sütéshez olajos kézzel korongokat formálunk a tésztából, és bő forró olajban kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése