2013. október 17., csütörtök

Húsvéti kalács

Sokáig nem mertem kelt tésztákkal próbálkozni (miután az első kísérletem, a kuglóf, olyan csúf kudarccal zárult). Aztán egyszer napokig egyedül voltam otthon Húsvét előtt, és nagyon unatkoztam. Ez lett a vége:

Húsvéti kalács
Hozzávalók:
- 3 dl langyos tej
- 6 dkg cukor
- 1 cs porélesztő
- 6 dkg olvasztott vaj
- 50 dkg liszt
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 kk só
- reszelt citromhéj
Elkészítés:
A lisztet mély tálba szitáljuk (ha türelmesek vagyunk - én szitálás nélkül csináltam, és nem volt belőle probléma), beletesszük a cukros langyos tejben felfuttatott élesztőt, az olvasztott vajat és a tojás sárgáját. Kicsit elkeverjük, majd jöhet a só, vaníliás cukor és reszelt citromhéj, amikkel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Letakarva egy órát kelesztjük, kicsit átgyúrjuk, 3 egyforma részre osztjuk, majd lisztes deszkán 3 hengert / rudat formázunk belőle. Ezeket óvatosan összefonjuk és kilisztezett tepsiben (én kerek tortaformában) fél órát pihentetjük letakarva. Sütés előtt tejjel kikevert tojásfehérjével megkenjük, cukorral megszórjuk. (Sütés: 180 fok, 30perc, légkeveréses)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése