Kenyérfüggő vagyok. Minden nap kell ennem. Nem mondom, hogy mindegy, milyet, de annyira alap élelmiszer nálam, és olyan széles az érdeklődési köröm, hogy ezen a téren nem vagyok túl válogatós.
Inkább kíváncsi. Így esett, hogy miután nagyjából végigettem a nagyobb üzletláncokban forgalmazott választékot, felkeltette az érdeklődésemet a házi kenyérsütés. Jó, ehhez az is kellett, hogy anyukám kapjon egy kenyérsütőt szülinapjára - amit aztán nem használt, mert vacak a benne készült kenyér. Nahiszen, majd én kitesztelem! Egyszer sikerült egy közepesen jót produkálni, de jellemzően tényleg nem volt meggyőző az eredmény. Egészen addig, míg egy fantasztikus férfiember(!!!) meg nem osztotta velünk a titkát, hogy készül a jó otthoni kenyér. (Ezzel pedig úgy levett a lábamról, hogy hozzá is mentem :D) Persze azóta már van továbbfejlesztett verzió, kettő is, és mindet szeretjük.
Íme, az eredeti alaprecept (tényleg így kaptam meg :D)
1, Fehér kenyér
Hozzávalók:
- 1,5 dl víz (meleg)
- 1,5 dl tej (olyan, amilyen)
- 6 g cukor (édes)
- 1 zsák élesztő (por)
- 450 g liszt (BL55)
- 12 g só (fehér, szemes, apró)
- 25 g vaj (olvasztott)
Elkészítés:
A hozzávalókat a fenti sorrendben tesszük bele a kenyérsütő gépbe (a miénk XXX típusú), aztán elindítjuk a kelesztés programot (12es). Ha lejárt, akkor kis pihenő (5perc) után a sütés programmal (9es) készre sütjük. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
Ezek pedig azok a változatok, amiket mi kreáltunk belőle:
2, Rozskenyér
Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 1 dl tej
- 1 dl sör
- 6 g cukor
- 1 cs porélesztő
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 250 g rozslisz
- 12 g s
- 25 g olvasztott vaj
- 1,5 kk őrölt kömény
Elkészítés:
A vizet, tejet és sört meglangyosítjuk, majd a hozzávalókat a fenti sorrendben tesszük bele a kenyérsütő gépbe, és elindítjuk a kelesztés programot (12es). Ha lejárt, akkor kis pihenő (5perc) után a sütés programmal (9es) készre sütjük. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
3, Teljes kiőrlésű lenmagos kenyér
Hozzávalók:
- 1 dl víz
- 1 dl tej
- 1 dl sör
- 6 g cukor
- 1 cs porélesztő
- 200 g búzaliszt (BL55)
- 250 g teljes kiőrlésű liszt
- 12 g s
- 25 g olvasztott vaj
- 20 g lenmag
Elkészítés:
A vizet, tejet és sört meglangyosítjuk, majd a hozzávalókat a fenti
sorrendben tesszük bele a kenyérsütő gépbe, és elindítjuk a kelesztés
programot (12es). Ha lejárt, akkor kis pihenő (5perc) után a sütés
programmal (9es) készre sütjük. A kész kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.
A legutolsó ilyen lett:
(Kieg.: ha ráérünk, ha nincs túl meleg, ha szeretjük a kihívásokat, vagy ha jobban szeretjük a ropogós kenyérhéjat, akkor a tésztát megsüthetjük sütőben is. Ehhez a kelesztőprogram lejárta után kivesszük a gépből a tésztát, és lisztes deszkán kicsit átgyúrjuk, majd cipó formát paskolunk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejét bevágjuk, fél órát hagyjuk pihenni, és mehet az előmelegített sütőbe. Sütés: 180 fok, 40perc.)
A legutolsó ilyen lett:
(Kieg.: ha ráérünk, ha nincs túl meleg, ha szeretjük a kihívásokat, vagy ha jobban szeretjük a ropogós kenyérhéjat, akkor a tésztát megsüthetjük sütőben is. Ehhez a kelesztőprogram lejárta után kivesszük a gépből a tésztát, és lisztes deszkán kicsit átgyúrjuk, majd cipó formát paskolunk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük, a tetejét bevágjuk, fél órát hagyjuk pihenni, és mehet az előmelegített sütőbe. Sütés: 180 fok, 40perc.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése