2013. október 17., csütörtök

Sós/sajtos nasik

Következzen néhány sós nasi is - mert nem vagyok kifejezetten édesszájú :D


Ez egy régi családi recept, amit gyakorlatilag bármilyen alkalomra el lehet sütni. Jellemzően frissen a legjobb, de 2-3napig még ehető - utána viszont önvédelmi fegyverként is alkalmazhatjuk, pláne, ha nem zártuk le elég alaposan :D

Pihenős sajtos pogi
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 1 cs sütőpor
- 1 tk só
- 25 dkg margarin (1 kocka)
- 1 pohár tejföl (a kisebbik)
- reszelt sajt (érdemes egy kevés füstöltet is keverni hozzá)
- lenmag, szezámmag, pirított napraforgó, mák opcionálisan
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, sót egy tálba szórjuk és kicsit összekeverjük. Ebbe morzsoljuk bele a margarint (a ravasz rókák először jól lehűtik a margarint, majd nagy lyukú reszelőn gyorsan belereszelik a tésztába, közben persze a reszelőt folyamatosan lisztezni kell, és a reszeléket is célszerű néha elkeverni a lisztben), majd hozzáadjuk a tejfölt, és alaposan, de gyorsan összegyúrjuk az egészet.
A tésztát kilisztezett tálban a hűtőbe tesszük, és 24órát állni hagyjuk (na jó, ha nincs rá ennyi időnk, hamarabb is használható, de azért úgy 4-5órát szeret hűvösben pihenni).
A kellőképp kipihent és lehűlt tésztát lisztes nyújtódeszkára borítjuk, alaposan de gyorsan átgyúrjuk (hogy ne olvadjon meg benne a margarin), majd kb fél centi vastagra (vékonyra?) nyújtjuk (ha nyújtás közben hólyagos / levegőbuborékos, akkor jól dolgoztunk). A tetejét megkenjük valamivel, ami segít a sajtnak (esetleg lenmag, szezámmag, pirított napraforgó, mák) odatapadni - ez lehet tojás, tejföl is, megszórjuk a kigondolt díszítéssel (egyszerre többfélével is lehet), és ízlésünknek megfelelő formájúra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg megpirul egy kicsit. (Közepes láng, 8-10perc - de az illatra is lehet hagyatkozni :D)


Ezt egy régi fórumos barátnőmtől kaptam, apukájának volt a specialitása.

Sajtos rúd
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 35 dkg reszelt sajt
- 25 dkg margarin
- 3 tojás (sárgája)
- 1 tk só
Elkészítés:
A lisztet és sót egy tálba szórjuk és kicsit összekeverjük, majd belemorzsoljuk (reszeljük) a margarint és beleöntjük a felvert tojássárgákat. Ehhez hozzáadjuk a sajt 2/3-át, és alaposan összedolgozzuk. 1 cm vastagra nyújtjuk, a tetejét megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk a maradék sajttal. A kívánt formára / méretre vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben világossárgára sütjük - így nem fog kiszáradni (közepes láng, 20-25 perc).


És egy Horváth Ilonás, amit anyukám már sikerrel tesztelt:

Túrós pogácsa
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg túró (száraz)
- 30 dkg margarin

- 1 tk só
- 1 cs sütőpo
- 1 db tojás

Elkészítés:
Az alapanyagokat a tojás kivételével jól eldolgozzuk, majd kinyújtjuk, félbe hajtjuk, és még egyszer kinyújtjuk, ekkor már 1 cm vékonyra. A tetejét megkenjük tojással, kicsit bebarázdáljuk (ez de egy hülye kifejezés :D), és kívánt méretű és formájú pogácsákat szaggatunk / vágunk.
Előmelegített sütőben közepes fokozaton addig sütjük, míg enyhén megpirul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése