2014. augusztus 27., szerda

Leveles tészta saját kezűleg

Leveles tésztát lehet kapni a boltban is, és minden tekintetben egyszerűbb, gyorsabb megoldás elszaladni egy csomagért, ha az ember valami olyan sütit kíván, amihez leveles tészta kell (pl.: kakaós / fahéjas / sajtos csiga, édes vagy sós croissant). De hol marad így a kihívás része? Hát itt van, kérem szépen:

Leveles tészta (innen)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1/2 teáskanál só
- 1 teáskanál 10 %-os ecet
- 1,25 dl hideg víz 
Elkészítés:
Először a vajas tömeget készítjük el, amihez 20 dkg vajat összegyúrunk 5 dkg liszttel, majd 2 centi vastag téglalapra alakítjuk, háztartási fóliába csomagoljuk és felhasználásig hűtőszekrényben hűtjük. A hideg vízben feloldjuk a sót, hozzáadjuk az ecetet. A maradék lisztet gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a maradék vajjal, majd összedolgozzuk az ecetes sós vízzel. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a kezünktől, a nyújtófelülettől, felülete sima, bársonyossá nem válik. Cipóvá alakítjuk, majd nedves konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük.
Pihenés után a tésztát enyhén lisztezett felületen négylevelű lóhere alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas téglatestet. Ráhajtjuk a tésztaleveleket úgy, hogy a tészta mindenütt fedje a lisztes vajat. A tésztát először lazán ütögetjük a sodrófával, majd fél centi vastagságú, szabályos téglalappá nyújtjuk. (Na, itt kell nagyon figyelni, mert ha az ember nem elég óvatos, megsérül a tészta, és kifolyik a vajas cucc, aztán már iszonyú nehéz bánni vele. Kipróbáltam.)
Ezután hajtogatjuk:
- a jobb oldali tésztarész harmadot a középső részre hajtogatjuk, majd az így keletkezett kettős tésztarészre ráhajtjuk a bal oldali tésztarészt harmadot (egyszerű szimpla hajtogatás).
- a tésztát elforgatjuk 90 fokos szögben, majd újra kinyújtjuk fél cm vastagságúra. Az így keletkezett téglalap jobb oldalát behajtjuk a közepéig, majd a bal oldalát is, végül a két részt egymásra hajtjuk. (kettős, vagy dupla hajtogatás).
Hajtogatás után a tésztát nedves konyharuhával letakarva 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A hajtogatásokat még kétszer megismételjük, a pihentetési időkkel együtt. Ezután a készítendő étel jellegének megfelelően nyújtjuk, formázzuk és mindig nagyon forró 230-250 fokos sütőben sütjük. Felhasználhatjuk édes és sós rolók, krémesek, hasék, rétesek, húsok burkoló anyagának.


Tipp: A tésztából egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, majd az utolsó hajtogatás után, az utolsó pihentetést kihagyva a tésztát megfelelő adagokra vágva, fóliába csomagolva lefagyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése