2014. május 6., kedd

Sült csirke variációk

A sült csirke jó. Meg nem is túl macerás elkészíteni. De uncsi mindig ugyanúgy. Arról nem beszélve, hogy bizonyos férfiember az életemben imádja a ropogósra sült bőrt... Jöjjön most 4 különböző módszer, ebből egy a reklámbeli, mindenki által ismert, kettő az anyukám receptje, ami majdnem grillcsirke eredményt tud, a negyediket pedig egyszer egy ferfi keszitette nekunk.

1, "Omlósz" sült csirke
Hozzávalók:
- csirke
- bolti fűszerkeverék vagy
- mindenféle fűszerek a konyhából, saját keverésben
- sütőzacskó
Elkészítés:
A húst megtisztítom, igény szerinti méretre darabolom ha kell, befűszerezem, majd mehet a sütőzacskóba. A zacskót pár helyen óvatosan megszurkálom (nem ám úgy,mint az állatok, mert akkor megint takaríthatom a tepsiről a kifolyt és ráégett levet :D), tepsibe teszem, és megsütöm. Omlószra :) A végén praktikus kinyitni a zacsit és pár percig nagy lángon sütni (ha van olyan funkció, akkor grillezni), hogy piruljon egy kicsit a husi. 
A bevállalósak tehetnek hagymát is a zacskóba, továbbá a leve is felhasználható, ha rizs készült köretnek.

2, Són sült csirke
Hozzávalók:
- csirke
- só
Elkészítés:
A húst megtisztítom, igény szerinti méretre darabolom ha kell. Aztán egy tepsiben szétterítek egy csomó sót, kb 1,5 - 2 cm vastagságban. A húst kicsit megsózom, aztán a bőrös felével felfelé a sóágyra teszem, és kész is. Mehet a sütőbe, letakarás nélkül! Közepes hőfokon sütve szépen megpirul a bőre, a belseje meg puha lesz. És meglepő módon, az alja sem lesz sós.
(Ha kész a hús, akkor a sót valahogy ki kell szedni a tepsiből. Nem lesz egyszerű meló, mert összesül a kifolyt húslével. Keményre.)

3, "Üveges" csirke
Hozzávalók:
- egész csirke
- olaj
- bolti fűszerkeverék vagy
- mindenféle fűszerek a konyhából, saját keverésben (a sot is beleertve)
- üres üveg (sörös vagy üdítős)
- víz
Elkészítés:
A csirkét megtisztítom, megmosom kívül - belül, és hagyom megszáradni. Addig egy tálba olajat öntök, és belekeverem a kiválasztott fűszereket meg a sót. Ezzel a keverékkel jó alaposan bedörgölöm a csirkét, kívül - belül. Mivel sokáig sül, a szárnya külön törődést igényel, ha nem akarjuk szénné égetni: a szárny véget bedugom a hóna alá, és fogpiszkálóval odatűzom. Az alaposan elmosott üveget teletöltöm vízzel, és ráhúzom a csirkét (elég bizarr látvány :D), majd az üveget beállítom egy tepsibe, és mehet a sütőbe (kézügyességünktől, illetve a csirke méretétől függően lehet fordított sorrendben is :D). Sütés közben néha megkenegetem a maradék fűszeres olajjal.

4, "Dugott" csirke
Hozzávalók:
- egész csirke
- olaj
- bolti fűszerkeverék vagy
- mindenféle fűszerek a konyhából, saját keverésben (a sot is beleertve)
- póréhagyma
- fokhagyma
Elkészítés:
A csirkét megtisztítom, megmosom kívül - belül, és hagyom megszáradni. Addig egy tálba olajat öntök, és belekeverem a kiválasztott fűszereket meg a sót. Ezzel a keverékkel jó alaposan bedörgölöm a csirkét, kívül - belül. Mivel sokáig sül, a szárnya külön törődést igényel, ha nem akarjuk szénné égetni: a szárny véget bedugom a hóna alá, és fogpiszkálóval odatűzom. A póréhagymát es a fokhagymat megtisztitom, majd felbevagom, es alulrol beledugom a csirkebe. (Eleg murisan nez ki :D). Tepsibe teszem, egy korty vizet ontok ala a biztonsag kedveert, es mehet a sutobe. Sütés közben néha megkenegetem a maradék fűszeres olajjal.


(Kieg.: sutesi idot azert nem irtam sehova, mert teljesen a merettol fugg, a hofok nalam kozepes)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése