2014. március 17., hétfő

A gulyások nagy családja

Bár ez is a "piros leves" kategória, de a husi miatt kiemeltem őket a zöldségek közül. Na jó, meg azért is, mert kocka vagyok :)

Gulyást kétféle módon szoktam csinálni: van, mikor rendes asszony vagyok, és szépen a hagymaaprítástól kezdem, és megyek sorban, de előfordul, hogy igazi háziasszonyokhoz képest lusta és igénytelen napom van (meg egy kis adag lefagyasztott pörkölt a fagyasztóban), ilyenkor készülnek a kis hamisok.

Gulyásleves
Hozzávalók:
- zsiradék
- hagyma
- hús (sertés, marha - ízlés szerint)
- piros paprika
- só
- bors
- piros arany
- zöldpaprika (az sem baj, ha csípős)
- babérlevél
- kömény
- fokhagyma
- petrezselyem
- répa
- zeller
- krumpli
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- csipetke / nokedli
Elkészítés:
Első lépésként pörköltet (paprikást?) főzünk (hozzávalók: zsiradéktól zöldpaprikáig). Ha a hús kezd puhulni, beletesszük a fűszereket és a zöldségeket, kevés vízzel felöntjük, és majdnem készre főzzük. Mikor már látszik a fény az alagút végén, beletesszük a krumplit és a zöldeket (hogy friss maradjon az ízük), felöntjük annyi vízzel, amennyi levest kapni szeretnénk, utánaízesítünk, és végül a csipetke / nokedli is a levesbe kerül.

Hamis gulyásleves
Hozzávalók:
- előre megfőzött pörkölt (a hűűűtőőőbőőőőől? :D)
- babérlevél 
- bors 
- kömény
- fokhagyma
- só
- petrezselyem
- répa
- zeller
- krumpli
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- csipetke / nokedli
Elkészítés:
Kiolvasztjuk / felmelegítjük a pörköltet, innentől meg lásd fent, a Gulyásleves címszó alatt :)

Babgulyás
Hozzávalók:
- bab
- zsiradék
- hagyma
- hús (sertés, marha - ízlés szerint)
- piros paprika
- só
- bors
- piros arany
- zöldpaprika (az sem baj, ha csípős)
- babérlevél 
- kömény
- fokhagyma (belereszelve)
- petrezselyem
- répa
- zeller
- krumpli
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- csipetke / nokedli
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, másnap leöntjük a levét, megmossuk, és sóhajtunk egy nagyot (hogy milyen finom lesz az ebéd :D). Aztán ahogy a Gulyáslevesnél leírtam, annyi  kiegészítéssel, hogy a babot a zöldségekkel együtt tesszük bele.

Hamis babgulyás
Hozzávalók:
- előre megfőzött pörkölt 
- babérlevél 
- bors 
- kömény
- fokhagyma
- só
- fokhagyma (belereszelve)
- petrezselyem
- répa
- zeller
- krumpli
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- csipetke / nokedli
- konzerv bab
Elkészítés:
Lásd: hamis gulyásleves, a babot pedig a csipetkével / nokedlivel együtt tesszük a levesbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése