Nálam a levesek 4 kategóriába sorolhatók:
1, fehér levesek,
2, piros levesek,
3, krémlevesek,
4, ésatöbbi, ami nem sorolható bele a fenti kategóriák közül egyikbe sem
A fehérekről esett szó korábban (Mindenféle húsleves és Majdnem húslevesek), szóval jöjjenek a piros zöldséglevesek :) Én mindegyiket csipetkével szoktam feldobni (annak ellenére, hogy engem
meg pont lehangol a csipetkegyártás :D), amit a végén főzök bele a
levesbe.
Borsóleves
Hozzávalók:
- 1 ek zsiradék
- 1 kis darab zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 tk ételízesítő
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1/8 zeller
- 1/4 karalábé
- 3-4 marék zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- petrezselyemzöld, zellerzöld
- 1 kis krumpli
- 1 ek liszt
- 1 tk pirospaprika
Elkészítés:
A hozzávalókat (a zsiradéktól a borsóig) egyszerűen beleteszem a fazékba,
felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, belereszelem a vöröshagymát (ez is sűríti kicsit), felforralom, majd lassú tűzön
főzöm. A főzés második felében belekerül a krumpli és a petrezselyemzöld, megsózom, és mehet a liszt meg a pirospaprika is, amit alaposan elkeverek (lehetőleg csomómentesre). Felöntöm vízzel, utánaízesítem, és ha a krumpli is kezd puhulni, jöhet a csipetke.
Zöldbableves
Ugyanúgy, mint a borsólevest, csak ebbe zöldbab kerül, a krumpli meg kimarad.
Karfiolleves
Ugyanúgy, mint a borsólevest, csak ebbe karfiol kerül - amikor a zöldségek már félig megpuhultak, a krumpli szintén kimarad.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése