Ezt a receptet a Zuram barátaitól kértük el, ők főztek először nekünk, és azonnal nagy kedvenc lett. Viszont ha nincs pélményi formánk, öngyilkos vállalkozás nekiállni.
Szóval, a
Pélményi
Hozzávalók
a töltelékez:
- 1/2 kg finomra darált marha és disznóhús (fele-fele arányban)
- 2 fej hagyma (nem túl nagyok)
- 1 tojás
- sok fokhagyma és apróra vágott petrezselyemzöld (erre való az ízlés szerint kitétel)
- só
- bors
a tésztához:
- 2 pohár liszt
- pélményi gyártó forma, amivel egyszerre egy csomót meg lehet csinálni
- vagy sok türelem, mert kézzel kell összecsomagolni a kis batyukat :D
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, és ha nem elég laza a töltelék, akkor 1/2 pohár víz is mehet bele. Hűtőben kicsit pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek
- só
- bors
a tésztához:
- 2 pohár liszt
- 1/2 pohár víz
- 1-2 tojás (a tojás méretétől függően)
- só
az összeállításhoz:- pélményi gyártó forma, amivel egyszerre egy csomót meg lehet csinálni
- vagy sok türelem, mert kézzel kell összecsomagolni a kis batyukat :D
Elkészítés:
A töltelék hozzávalóit összedolgozzuk, és ha nem elég laza a töltelék, akkor 1/2 pohár víz is mehet bele. Hűtőben kicsit pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek
Közben a tészta hozzávalókból viszonylag kemény tésztát gyúrunk és kinyújtjuk. Aztán lelisztezve állni hagyjuk, míg elég erőt nem érzünk magunkban ahhoz, hogy meg is töltsük.
Ha összeszedtük magunkat, akkor töltés! Ha van pélményi formánk, akkor örüljünk, és nyújtsunk ki akkora lapokat a tésztából, ami befedi a formát. Az elsőt óvatosan nyomkodjuk a lyukakba, a mélyedéseket megrakjuk töltelékkel, majd a következő lapot rátesszük, és sodrófával összenyomjuk. Ha ügyesen csináltuk, akkor a formát megfordítva kipotyognak a töltött párnácskák. Főzésig lisztesen álljon, hogy ne tapadjon össze. Ha meg nincs pélményi formánk, akkor a tésztából pogácsaszaggatóval vagy pohárral kis köröket szaggatunk (esetleg késsel négyzeteket vágunk), majd a tészták közepére töltelék kerül, és mehet a kézzel formázni, de ügyesen, hogy ne nyíljon szét főzés közben.
Innen két út vezet a boldogsághoz:
- főtt pélményi: mint bármelyik más tésztát, forrásban lévő vízben kell kifőzni, de ne túl puhára, csak úgy "al dente". Mikor megfő, tálba tesszük és kevés olvasztott vajjal locsoljuk, hogy ne tapadjon össze.
Ha összeszedtük magunkat, akkor töltés! Ha van pélményi formánk, akkor örüljünk, és nyújtsunk ki akkora lapokat a tésztából, ami befedi a formát. Az elsőt óvatosan nyomkodjuk a lyukakba, a mélyedéseket megrakjuk töltelékkel, majd a következő lapot rátesszük, és sodrófával összenyomjuk. Ha ügyesen csináltuk, akkor a formát megfordítva kipotyognak a töltött párnácskák. Főzésig lisztesen álljon, hogy ne tapadjon össze. Ha meg nincs pélményi formánk, akkor a tésztából pogácsaszaggatóval vagy pohárral kis köröket szaggatunk (esetleg késsel négyzeteket vágunk), majd a tészták közepére töltelék kerül, és mehet a kézzel formázni, de ügyesen, hogy ne nyíljon szét főzés közben.
Innen két út vezet a boldogsághoz:
- főtt pélményi: mint bármelyik más tésztát, forrásban lévő vízben kell kifőzni, de ne túl puhára, csak úgy "al dente". Mikor megfő, tálba tesszük és kevés olvasztott vajjal locsoljuk, hogy ne tapadjon össze.
- sült pélményi: a párnácskákat vajon kell megsütni.
Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt, illetve ecetes petrezselyemzöldet (sok petrezselyemzöld + ecet + kevés víz, hogy ne legyen túl vad az íze)
Tálaláskor adjunk hozzá tejfölt, illetve ecetes petrezselyemzöldet (sok petrezselyemzöld + ecet + kevés víz, hogy ne legyen túl vad az íze)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése