2014. január 9., csütörtök

Majdnem húslevesek

Nem mindig van kedvem a klasszikus húsleveshez, ilyenkor kerülnek elő azok, amik hasonlóan készülnek (az alaprecept jól variálható), de más lesz a végeredmény:

Zöldségleves
Hozzávalók:
- 1 ek zsiradék
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis darab zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 kk egész kömény
- 1 kk egész bors
- 1 nagy babérlevél
- 1 tk ételízesítő
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1/8 zeller
- 1/4 karalábé
- 2 marék zöldborsó
- petrezselyemzöld, zellerzöld
- só

Elkészítés:
A hozzávalókat (hagymától karalábéig) egyszerűen beleteszem a fazékba, felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, felforralom, majd lassú tűzön főzöm. A főzés második felében belekerül borsó és a "zöldek"is. Ha már majdnem jó, felöntöm vízzel, utánaízesítem, és egyszerűen belefőzöm a tésztát. (Imádom az egyszerűségét :D)

Csirkeragu
Hozzávalók:
- 1 ek zsiradék
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis darab zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 kk egész kömény
- 1 kk egész bors
- 1 nagy babérlevél
- 1 tk ételízesítő
- csirkehús (ízlés szerint aprólék vagy tartalmasabb)
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1/8 zeller
- 1/4 karalábé
- 2 marék zöldborsó
- petrezselyemzöld, zellerzöld
- só 
Elkészítés:
Úgy, mint a csirkehúslevest (lásd: Mindenféle húsleves), csak ezt végképp nem szűröm, viszont teszek bele borsót, ha a többi zöldség és a husi már félig megpuhult. A tésztát itt is külön főzöm.

Tárkonyos csirkeragu
Hozzávalók:
- 1 ek zsiradék
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis darab zöldpaprika
- 2 gerezd fokhagyma (közepes)
- 1 kk egész kömény
- 1 kk egész bors
- 1 nagy babérlevél
- 1 tk ételízesítő)
- 3 közepes sárgarépa
- 2 közepes petrezselyemgyökér
- 1/8 zeller
- 1/4 karalábé
- 1 közepes csirkemell filé
- 2 fej gomba (közepes, csiperke pl.)
- 2 marék zöldborsó
- petrezselyemzöld, zellerzöld, tárkony (kb. 1-1 tk)
- só
- 1 kis doboz főzőtejszín (azt hiszem, 2 dl-es a kiszerelése)
Elkészítés:
Szintén a csirkehúsleveshez hasonlóan készül (lásd: Mindenféle húsleves). A különbségek: először a zöldségek mennek a fazékba (karalábé és zeller ilyenkor apróbbra vágva, mint a húslevesnél), amíg puhulnak, a csirkemellet gyorsan felkockázom, és mehet az is. Ha habosodik vagy zavaros lesz a leves, akkor kicsit lehalászom. Ha félig puhák a fazékbeli hozzávalók, akkor mehet bele a borsó és a gomba, és ilyenkor teszem bele a "zöldeket" is, tárkonyt is beleértve. Ha minden megfőtt, beleöntöm a főzőtejszínt, felforralom, utánaízesítek, és maximum 1percig főzöm még, kis lángon, különben kicsapódik a tejszín, és az rém ronda.
A magamfajta sznobok citromgerezddel tálalják - bár fogalmam sincs, miért jött ez divatba, hiszen citrom nélkül is pompás leves :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése